Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Att styra samhället med TUL-metoden

written by jacob, on Apr 14, 2010 5:03:00 PM.

ACTA-bloggen skriver om att en ofta citerad uppgift om vad varumärkesförfalskning kostar amerikanska företag saknar grund i verkliga studier.

Under mina år på Chalmers och i näringslivet har vi använt en speciell beteckning för det här förfarandet. Det kallas för TUL-metoden, där TUL står för "Taget Ur Luften". Själva namnet, som ju låter seriöst när man bara nämner förkortningen är naturligtvis en anspelning på hur man genom att bygga på auktoritet och svänga sig med kryptiska termer kan ge sken av att vara mer trovärdig än man är.

TUL-metoden kan faktiskt vara bra i vissa sammanhang, där man är bättre betjänt av att ha en sifferuppgift att resonera runt, än att inte ha något alls. När det gäller stora och avgörande samhällsfrågor så är det helt förkastligt att bygga lagar, avtal och förändringar på så lös grund. Vi har faktiskt något som heter vetenskaplig metod, där varje uppgift i en rapport kan kontrolleras av oberoende parter. Tyvärr verkar det som om våra politiker är fullständigt obildade i ämnet och i stället använder hörsägen och lobbyism som grundval för sin samhällsbyggnad.

Det är dags att tänka om. Innan vi har en fullständig vetenskaplig utredning om skadeverkningarna av varumärkesförfalskning bör vi inte förhandla om dessa frågor i ACTA-avtalet. Med tanke på att EU-parlamentet ställt krav till komissionen att immaterialrättsfrågor som ligger vid sidan av ska exkluderas från förhandlingarna så finns det inte längre något kvar att förhandla om.

Bästa EU-ledare, dra er ur ACTA-förhandlingarna omedelbart. Det finns inget kvar att diskutera.

Comments

 • Något som på engelska brukar betecknas the Stetson-Harrison method, efter den kända hatten som man drar siffror och fakta ur.

  Comment by pipe — Apr 14, 2010 11:30:53 PM | #

 • Mera som OYA metoden (Out of Your Ass) =D

  Comment by Rolle — Apr 15, 2010 3:25:28 AM | #

 • "TUL-metoden" hade jag aldrig hört talas om tidigare. Måste genast börja använda det uttrycket.

  Också kul att få höra om "Stetson-Harrison method"...

  Comment by Daniel — Apr 15, 2010 1:13:47 PM | #