Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Alliansen verkar ha givit upp

written by jacob, on Apr 11, 2010 12:47:00 AM.

Jag var på en debatt om flyktingpoliktik på Hammarkullens Folkets Hus i torsdags. Förutom riksdagspartierna var Rättvisepartiet Socialisterna inbjudna som debattörer. Jag hade ringt arrangörerna dagen innan för att försöka få med Piratpartiet i debatten, men de ansåg att det inte fanns plats för oss.

Salen i folkets hus var fullsatt med människor. De flesta verkade ha sitt ursprung i mellanöstern. Några var etniska svenskar och några kom från andra håll i världen. Sammanlagt var det strax över 200 personer där.

Debatten var minst sagt märklig. Jasenko Selimovic från FP var den enda från Alliansen som hade något att komma med och någon kredibilitet. Han talade om möjligheten för flyktingar och invandrare att komma in i det svenska samhället. Centern hade lämnat walk-over. KD kom men en dam vars namn jag inte uppfattade, och lika bra är nog det, för hon gjorde ett extremt tamt intryck. Förutom diverse pladder om hur vi borde tänka på flyktingfrågan så var hennes starkaste insats i debatten att säga att regeringen gör något för gömda flyktingar och apatiska flyktingbarn - efter 2 år i regeringsställning har man äntligen tillsatt en utredning. Hon hade inte ens vett om att be om ursäkt för att det tar tid. Hon höll sig i alla fall till ämnet. Det gjorde inte Hans Rothenberg från Moderaterna. Han är riksdagsman och sysslar med ekonomiska frågor. Han talade mest om hur vi behövde stärka välståndet för att invandrare ska kunna leva rimliga liv. Han lyckades också klämma ur sig att han var stolt över sveriges flyktingpolitik i sitt andra anförande. När man talar inför en skara människor som är flyktingar och som kommit till debatten för att de upplever flyktingpolitiken som ett problem så bör man hålla tyst hellre än att prisa den existerande politiken.

Det rödgröna blocket lyckades mycket bättre. Först ut var Magdalena Streiffert från S. Hon berättade att socialdemokraterna sedan valförlusten 2006 har ändrat sin politik och sedan gick hon till stenhårt angrepp mot Alliansen för att de varit för långsamma med att riva upp den socaildemokratiska regeringens flykingpolitik (hon formulerade sig inte riktig så, men det var innebörden av hennes budskap). Det var häpnadsväckande hur väl hon fick publiken att köpa budskapet. Visserligen kom de starkaste applåderna från några bänkrader långt bak till vänster i salen, så man kan misstänka att det fanns en falang övertygade socialdemokrater där, men det var väldigt underligt att alliansföreträdarna inte sågade henne längs med fotknölarna. Lise Jordin från MP var den enda som tog sig an ämnet från en ideologisk synvinkel, och hon gjorde enligt min mening ett par balanserade, eleganta och välformulerade framträdanden. Applåderna för henne indikerade att den svala intellektuella och analyserande stilen inte går hem i sådana här sammanhang. Sedan var det Kalle Larsson från V som talade. Han höll ett brilliant demagogiskt tal som apellerade helt och hållet till mötesdeltagarnas känslor- Han lyfte fram utsattheten för den som är flykting och han kontrasterade den mot EU's gemensamma gränspolitik. Det var en beundransvärd insats och den rev ned större applådåskor än något annat under kvällen.

Kristoffer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna levde upp till sin stereotyp. Ett hejdlöst angrepp på Alliansen, EU och det kapitalistiska systemet som var allt annat än måttfullt och balanserat var vad han levererade. Trots uppenbara lögner och överdrifter och att han drog över sin talartid så var hans budskap populärt i salen. Efter honom så talade Jashti Jamal från Irkaiska Flyktingars Riksförbund om problemen för irakiska flyktingar i världen. Medan han talade för en ömmande sak så tror jag att det var ett misstag av arrangörerna att ha honom i samma debatt som de övriga. Det tog bort fokus från sakfrågorna och den politiska debatten.

Det jag tog med mig hem från debatten var att Alliansen verkar ha givit upp redan innan valet har börjat. Det här var en extremt viktig debatt för att vinna röster bland invandrarna. Alliansen kom med ett B-lag som inte ens försökte komma in i matchen. De rödgröna kom med ett toppat lag som var på hugget och ville vinna. De hade dessutom en stödtrupp från bokstavsvänstern som hjälp. Ska Alliansen ha någon chans i valet och ska Piratpartiet ha en möjlighet att få en vågmästarställning i riksdagen krävs skärpning. Gruppen invandrare är stor och det finns många soffliggare att vinna där.

Observera att jag inte har sagt något om konkret politik och specifika löften. Några sådana förekom inte, så det var i princip bara tomma, men väldigt vacka ord som presenterades för mötesdeltagarna.

Comments

 • Om Piratpartiet hade haft en representant i flyktingdebatten är agerandet förutsett. Vi har inget att säga i flyktingfrågan.

  Comment by minata — Apr 11, 2010 2:38:27 AM | #

 • Minata: I så fall har du en ganska snäv bild av vad "flyktingfrågan" innebär. Hotet från massövervakning och censurering är något som jag misstänker drabbar invandrare hårdare än genomsnittet i Sverige, och som gör det problematiskt för flyktingar. Även problem med internationella patentlagstiftningar kan ha synts ganska tydligt i deras respektive hemländer.

  Comment by pipe — Apr 11, 2010 3:13:17 AM | #

 • @pipe

  Flyktingfrågor är sådana som behandlas av Socialförsäkringsutskottet på riksnivå. Även kommun/landsting hanterar flyktingfrågor. Och där har inte Piratpartiet några svar.

  Comment by minata — Apr 11, 2010 6:08:04 AM | #

 • Integritetsfrågor handlar ibland om liv och död för den som är flykting. T.ex. kan svensk avlyssning enligt FRA-lagen samla in trafik mellan personer i Sverige och deras politiska meningsfränder och anhöriga i hemlandet. Den trafiken kan sedan användas som handelsvara med utländska underättelsetjänster. Piratpartiet har definitvt något att säga i flyktingfrågan. Det handlar om grundläggande mänskliga fri- och rättigheter.

  Sedan kan vi lika väl som andra partier säga intet förpliktigande fina ord i utbyte mot att vi får visa upp oss. Vem vet, det kan finnas folk som tror att vi är lika invandrarfientliga som SD för att vi inte fick vara med i debatten.

  Comment by jacob — Apr 11, 2010 10:24:47 AM | #