Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Det är du som får betala

written by jacob, on Mar 5, 2010 12:07:00 AM.

Jag var med och startade ett av Sveriges första internetföretag för 16 år sedan så jag vet vilka marginaler man har i branchen. De flesta småbolag har ingen vinst när internetanslutning, utrustning, hyra och löner är betalda. De stora aktörerna har en något bättre sits, men marginalerna är fortfarande ganska små. Det gör att kostnaderna för att implementera datalagringsdirektivet kommer att landa direkt på slutkundens faktura. Staten ställer bara krav och tar inget ansvar för kostnaden (och om den gjorde det så skulle det ändå vara dina pengar som spenderades). När datadirektivet införs kommer du med andra ord att betala för att få bli övervakad. Du kommer att lägga mellan 5 och 10 kronor per månad för att staten ska kunna veta var du har varit under de senaste 6 månaderna och vem du har kommunicerat med under samma tid.

Du betalar för att staten eventuellt ska kunna fånga vissa grova brottslingar, och det kanske ser bra ut vid första anblicken. Vad man kanske missar är att brott inte förhindras, det blir bara lite lättare att utreda brotten eftersom man kan säkra fler spår. Nu är det så att de grövsta brotten, mord och misshandel redan idag har väldigt hög uppklarandeprocent. Det samma gäller för väpnade rån. Därför så är det inte troligt att datalagringsdirektivet får någon större effekt här. På narkotikabrotten så kan man nog få en viss effekt, men de mest professionella narkotikahandlarna är oerhört duktiga på att dölja sina spår. Kryptoteknik, anonymiseringstjänster och att inte använda mobiltelefon gör att man inte är spårbar. Det gör att datalagringen blir användbar i ett litet antal fall av bedrägerier och ekonomiska brott.

Vill du verkligen betala så mycket pengar och få hela ditt privatliv registrerat för så lite nytta?

Comments

 • Jag kom fram till max en krona första året:
  <a href="olofb.wordpress.com/2010/03/05/att-betala-for-frihet/">Att betala för frihet</a>
  .. men på sikt kanske det blir 5-10 kr per månad. Det är det värt att blocka dld!

  Comment by OlofB — Mar 5, 2010 4:55:03 PM | #

 • Jag gjorde en lite överslagsberäkning på vad det kostar att få all sin kommunikation registrerad och kom fram till 5-10 kr per månad för ett normalt internetabonnemang. Det är alltså billigare att betala eventuella böter enligt din beräkning.

  Comment by jacob — Mar 5, 2010 10:06:43 PM | #

 • Ah då är jag med. Läste ditt inlägg för slarvigt (fick länken precis innan jag pub'ade..).

  Integritet, kultur, kunskap på dig! :)

  Comment by OlofB — Mar 6, 2010 12:46:13 AM | #