Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Öppen källkod och öppna standarder under attack i EU

written by jacob, on Mar 31, 2010 12:46:00 PM.

Sedan 2004 har EU haft en framsynt policy för att främja interoperabilitet, European Interoperability Framework (EIF). Den är nu under revision och läckta utkast visar att programvaruindustrins lobbygrupper har fått ett starkt inflytande över texten i förslaget. Computer World UK har ett intressant blogginlägg av Glyn Moody, som ger mer detaljer.

Nu är inte sista ordet sagt, för det pågår en konsultationsprocess där allmänheten och intresserade organisationer har möjlighet att lämna synpunkter. Det finns en inbjudan till konsultationen och ett interaktivt frågeformulär för den som vill lämna synpunkter.

Vi har tidigare sett att kommissionens tjänstemän faktiskt lyssnar på vad företag, ideella organisationer och enskilda säger, så därför är det viktigt att lämna svar på konsultationen. Det är tyvärr lite bråttom, för sista svarsdag är den 6 april.

Har du någon timme tillgänglig i påskhelgen vill jag uppmana dig att läsa Glyn Moody's artikel och sedan skriva ett svar på konsultationen där du säger att den gamla formuleringen av IEF som framhävde betydelsen av öpnna standarder och öppen källkod var bra, och att en ändring som ger mer utrymme för slutna kommersiella lösningar är skadlig.

Tillsammans kan vi stoppa den här attacken och stärka öppenheten i EU.