Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Mer jul

written by jacob, on Dec 25, 2010 2:59:37 AM.

Jag är en lugn person med takt och ton - måttfull och balanserad. Men jag har nåt vasst, nåt otroligt kasst, som skaver på mitt sinne för ordning.

När jag var student så stod Moderata Samlingspartiet på barrikaderna för personlig integritet och frihet. Att vara liberal innebar framför allt att man stod upp för pressfrihet och mänskliga rättigheter. Att vara centerpartist innebar att man värnade om föreningsfrihet, lokalt självstyre och nationellt oberoende. Exemplen på hur illa det kunde gå fanns i Sovjetunionen, DDR och andra ställen där kommunismen slagit rot.

På andra sidan stod Socialdemokraterna med filosofi som inte direkt strävade efter övervakning och censur, men som inte heller tog avstånd från sådana metoder. I Vänsterpartiet Kommunisterna fanns det en falang som drömde om en ideal marxistisk stat och en falang som beundrade det man gjorde i Moskva och Berlin.

Idag är rollerna ombytta. De Nya Moderaterna har inget gemensamt med de gamla Moderaterna förutom skattesänkningar. Man är öppet för total övervakning och polismetoder som inte hör hemma i ett öppet samhälle. Folk flockas till partiet, som till Mussolinis fascister för 70 år sedan. Folkpartiet har inget liberalt kvar förutom namnet. Centern ägnar sig åt att rädda storföretag när de inte ger bort den lokala makten över Sverige till USA. Tillkommit i laget har Kristdemokraterna med sin ängsliga strävan att få vara kvar på banan. De har aldrig tänkt en tanke om det öppna samhället och dess behov av öm omvårdnad. Deras politik handlar nämligen bara om en sluten del av samhället - familj och äldrevård. Exemplen på hur illa det kan gå om man inte skyddar sin demokrati kommer från USA, med sina över 1000 hemliga övervaknings- och underrättelseorganisationer. Gestapo - förlåt - Department of Homeland Security är bara toppen på isberget.

Ytterligare mörkermänniskor hörs ur höger högtalare, i form av slipade och välorganiserade Sverigedemokrater. Precis som på 30-talet tar en stark ledare en tidigare icke salongsfähig rörelse och lägger på ett lager fernissa, varpå populasen flockas till fanorna.

Socialdemokraterna har hittills hållit fast vid sina gamla principer om att inte bry sig om frihetsfrågor, men är nu så desorienterade att vad som helst kan hända. Kvar på den politiska kartan finns Miljöpartiet med retoriskt stöd för frihetsfrågor - tyvärr blir det mer snack än hockey - och Vänsterpartiet. Lars Ohly som kallar sig kommunist står aktivt upp för frihetsfrågor och det verkar som om hela partiet står bakom. Jag har hört representanter från Ung Vänster erkänna att partiet hade fel om Sovjet och DDR. Jag måste uttrycka mitt gillande för Vänsterpartiet.

Det är det här som stör mitt ordningssinne. Partier som är för marknadsekonomi ska vara det av frihetsideologiska skäl. Partier som är för planekonomiska lösningar ska offra individuell frihet på solidaritetens altare. Om det inte ser ut så så har man kastat ideologin över bord och baserar hela sin politik på någon form av röstoptimerande populism.

Man inför lagar beställda av USA, för man är rädd att eventuella sanktioner ska kosta röster. Man inför övervakning, för tänk om något händer och man blir uthängd i pressen - det kan kosta röster. Man ger polisen utökade befogenheter, för då visar man handlingskraft mot brottsligheten som alla är så rädda för.

När jag så här i julhelgens lugn reflekterar över mitt liv inser jag att jag har haft glädjen att leva i en tid och på platser där jag har haft större frihet och omsorg om mina mänskliga rättigheter än någon annan gång i historien. Jag inser också att att jag kommer att få uppleva att den epoken försvinner. Det fyller mig redan nu med saknad och med sorg.

Jacob Hallén, julen anno 2010

Comments

 • Arnt man nå brännvin är det sorgeligt, då vill en bara lägg sig ner och självdö...

  (citat ur snapsvisa)

  Så, nu när jag också satt lite julknorr på kommentaren kan vi komma till saken; jag är rädd att du har rätt.

  Frågan jag börjar förlora hoppet om att få svar på:

  Var är mediedreven?

  Comment by Christer — Dec 25, 2010 11:37:17 AM | # - re

  • Journalisterna är historielösa och ägnar sig bara åt att leta efter skandaler som kan ge rubriker och lösnummerförsäljning.

   Comment by jacob — Dec 25, 2010 2:23:34 PM | # - re

Leave a Reply