Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

En äkta terroristattack

written by jacob, on Nov 19, 2010 10:30:11 PM.

Jag har varit i USA några veckor, därav tystnaden på min blogg. Medan jag var bortrest passade det på att hända en massa saker, både här hemma och under resan. Jag tänker kommentera en del av dem i en serie blogginlägg.

Den första händelsen som förtjänar en kommentar är terroristattacken i Sverige. Tja, svenska media verkar inte ha begripit att det var en terroristattack, men att skjuta ned försvarslösa människor i Malmö bara för att de råkar vara invandrare uppfyller alla mina kriterier på terrorism. Med Bader-Meinhof-ligans attack mot tyska ambassaden och lasermannens härjningar gör det att vi har haft 3 terrordåd i Sverige under min livstid. Samtliga har varit riktade mot personer av utländsk härkomst. Under samma period har vi haft (vad jag kan minnas) 3 politiska mord och en sammansvärjning för att kidnappa en svensk minister.

Av dessa dåd skulle man genom avlyssning ha kunnat förhindra de 2 som planerades av den tyska Röda-Armé-Fraktionen. De övriga utfördes med stor sannolikhet av personer som har agerat utan yttre inblandning. Tyska RAF var då de planerade sina aktioner redan misstänkta för brott, så i det fallet hade polisen haft möjlighet att sätta in avlyssning med då gällande lagstiftning.

Slutsatsen blir därför att argumenten att massavlyssning är effektivt för att förhindra terrorism och politiska attentat är falska. Det finns under de senaste 50 åren inga fall i Sverige där utökad möjlighet att samla information om individers beteende skulle ha förhindrat något sådant brott.

De resurser som i framtiden kommer att läggas på masskontroll kommer därför att vara pengar i sjön. Det är mycket bättre att acceptera att enstaka attacker kommer att ske, och att det är omöjligt att förhindra alla. Genom att koncentrera övervakningen till dem som verkligen är misstänkta för brott så får man lika god effekt till en mycket mindre kostnad.

Sverige är inte ett land som har något terrorhot att tala om. Det beror på att vi hittills varit fredliga och inte skickat trupp för att med våld förändra världen, samt att vi hållit våra gränser öppna för politiska flyktingar. Om vi fortsätter med det så kommer vi att i stort vara förskonade från organiserade terrorattacker. De enstaka galningarna kan vi aldrig helt skydda oss mot, oavsett vilka åtgärder vi vidtar.

De 3 politiska morden är skjutningen av Jugoslaviens ambassadör, mordet på Olof Palme och mordet på Anna Lind. De 2 senare kanske inte är politiskt betingade, men de var riktade mot personerna för att de var politiker.

Comments

 • sv.wikipedia.org/wiki/Tvångssterilisering_i_Sverige

  Lite saxat:
  ----
  Från lagens tillkomst fram till 1975, då Sveriges riksdag beslöt att från 1976 slutligen avskaffa lagen helt, steriliserades sammanlagt cirka 63 000 människor, varav övervägande delen kvinnor. En statlig utredning (SOU 2000:20) uppskattade att mellan 20 000 och 30 000 av dessa steriliseringar skedde med tvång, varav de allra flesta från mitten av 1930-talet till mitten av 1950-talet. Den kommitté som undersökte tvångsinslaget i steriliseringarna avgjorde också när de steriliserade kunde ersättas ekonomiskt för sitt lidande. Totalt ersattes ungefär 1 600 personer av de 63 000 steriliserade.

  I dag betraktas tvångssterilisering som ett brott mot mänskligheten.

  ---

  Vi lever alltså i ett land där staten under min egen livstid haft lagstiftning som tillät detta.

  Över 60 000 väldokumenterade fall av brott mot mänskligheten öppet sanktionerat av staten.

  Ska det verkligen behövas fler argument när fravurmare och datalagringsivrare säger att staten är god och de nya lagarna inte kommer missbrukas, vi lever inte i Iran eller Kina osv...?

  Comment by Leffe — Nov 19, 2010 11:13:25 PM | # - re

 • Någon som kommer ihåg att det var något snack för ett par år sen om att fientlig makt kunde komma att köpa upp teleoperatör och på så vis komma över mängder med känslig information? Jag har själv bara nått vagt minne av det.

  Låt mig bjuda på en egen. I boken 'Kokain' antyds det att den finansiella krisen 2008 blev mindre än väntat, då de enorma belopp knarkpengar som cirkulerar fungerade som kudde. Om det är sant att knarkkartellerna sitter på så enorma belopp, så innebär det att de med lite trixande skulle kunna köpa upp diverse operatörer av intresse. Vore ju underbart att enligt lag vara tvungen att spara både polisers och politikers kompletta rörelsemönster. Kan ju inte vara så svårt att knäppa en politiker från ett hustak ifall man vet att han alltid hälsar på mamma tjedje söndagen i månaden kl 3.

  DLD är ett feltänk som antingen med tiden ger oss facism, eller en stadskupp från maffian (om inte maffian redan lyckats via dystopia)

  Comment by smen — Nov 19, 2010 11:45:13 PM | # - re

 • Jösses. Ni måste ta av foliehatten och ta er ut i friska luften. Det är inte bra att sitta instängd för länge...

  Comment by Jonne — Nov 20, 2010 1:57:14 AM | # - re

Leave a Reply