Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Vad är SD rädda för?

written by jacob, on Jan 31, 2010 4:43:00 AM.

Som jag skrivit tidigare var jag på kurdisk fest i går. Det var lite annorlunda jämfört med vad jag är van vid. Först hölls ett antal politiska anföranden och sedan blev det traditionella kurdiska sånger och dans. Det var kombinationen som var lite udda, och naturligtvis var musiken exotisk, med medryckande rytmer. Annars så var det inte så stora skillnader jämfört med ett svenskt fackföreningsmöte och ett svenskt midsomarfirande med dans runt midsommarstången. Möjligen kan det svenska firandet med "små grodorna" och annat te sig lite svårbegripligt i jämförelse.

Det som slog mig när jag deltog i dansen var att det här var precis den mångkultur som Sverigedemokraterna vill slippa. Jag har haft glädjen att uppleva många kulturer både i och utanför Sverige - allt från zambiansk till japansk, libanesisk, cypriotisk, kurdisk, arabisk, fransk och norsk. Över allt har jag mött glada öppna människor som varit villiga att dela med sig av sin kultur och sina särdrag. Ibland har jag inte haft mer än ett par ord i gemensamt ordförråd med mina värdar, men det har inte hindrat. Kulturella skillnader separerar inte, det bygger broar mellan folk. Det är rädsla, misstro, misstänkliggörande och främlingsfientlighet som reser murar.

Sverigedemokraterna måste överge sin rädsla och öppna sina sinnen om de inte för all framtid vill leva i sin paranoida, mörka och trånga värld. Stora folkvandringar är nämligen en ständig del av mänsklighetens historia och det går inte att bygga murar som är höga nog för att hindra människor som riskerar livet för att ta sig över dem. Sovjetunionen försökte med järnridån, men den läckte som ett såll och upplevdes som ganska otrevlig av folk på båda sidor om den.

Visst ska vi förvänta oss att invandrare anamar svensk kultur, men det ska inte ske på bekostnad av den egna kulturen. Det finns utrymme för båda samtidigt. Det svenska samhället påverkar våra invandrares kultur och mångfalden berikar Sverige. I Sverigedemokraternas drömland skulle kvällens upplevelse inte vara möjlig, och Sverige skulle vara ett mycket torftigare land.

Comments

  • glad över att läsa detta. Ville bara säga det ;)

    Hoppas vi får fler tillfällen att besöka multikultievenemang tillsammans!

    Comment by OlofB — Feb 3, 2010 10:51:40 PM | #