Flickus flackus flum

Jacobs tankar om och med kvalitet

Integritetsworkshop

written by jacob, on Dec 1, 2009 4:06:00 PM.

I går höll Piratpartiet Göteborg sin workshop om hur man skyddar sin integritet på Internet, speciellt med tanke på att FRA idag börjar avlyssna all internettrafik till och från Sverige. Det dök upp mellan 30 och 40 personer på Gnutiken som först fick lyssna på en draging av mig om hur kryptering, signering och checksummeberäkning går till. Min presentation finns här. Sedan tog Anders Billander vid och demonstrerade hur man praktiskt kan använda GPG (Gnu Privacy Guard). Efter en fikarast med kaka och bullar hembakade av pirater så pratade Anders Andersson om hur TOR fungerar och gav många praktiska tips om användande. Till sist så tog Kalle Vedin över och hjälpte deltagare som ville att installera I2P. Kvällen övergick i diverse tips och diskussioner kring integritet och klockan var närmare elva på kvällen innan det släcktes och låstes i Gnutiken.

Att döma av alla tacksamma kommentarer så var workshoppen mycket lyckad och jag tror att alla gick hem med ny kunskap och förståelse i bagaget.

Man skulle önska att det fanns fler politiker som förstod att kryptering och anonymisering är tillgängligt för gemene man, inklusive terrorister och kriminella. Det gör att FRA-spaningen inte bara är dyr, ineffektiv och integritetkränkande. Den är dessutom direkt skadlig, eftersom den skapar en falsk känsla av trygghet.

Comments

 • Hej.

  Ja, jag var och lyssnade på er. Mycket givande och lärorikt. Men att en gamling som jag 50+, ska behöva lära mig detta är ju inte klokt. Allt pga laglig massavlyssning. Skrämmande. Ja, jag har "Rent Mjöl i Påsen".

  Enda fördelen med FRA är att när min svärmor ringer så är det iaf någon som lyssnar på vad hon har att säga. ( Förlåt mej svärmor, jag älskar dig ändå)

  Ha det//

  Comment by AquaVera — Dec 10, 2009 10:41:46 PM | #

 • Det är inte bara FRA som avlyssnar oss, så därför är det nog inte så dumt att lära sig om kryptering och anonymisering ändå. Tänk på att de pengar som Du betalar i skatt för att FRA ska kunna avlyssna din svärmor skulle Du kunna använda för att betala någon att lyssna på henne. :-)

  Comment by jacob — Dec 11, 2009 12:49:00 AM | #